Czy w taką pogodę może być coś lepszego, od swieżo wyciągnietej z piekarnika mufinki, z gorącą śliwką i kawałkami czekolady, która pachnie aromatycznym cynamonem? Dla mnie nie 🙂 Szczerze polecam!
Składniki:
3 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
1 jogurt naturalny
2 jajka
10 dkg roztopionego masła
1/2 szklanki czekoladowych groszków
1 łyżeczka cynamonu
1/2kg śliwek – obranych i pokrojonych w kostkę
Sposób wykonania:
W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, czekoladowe groszki, proszek do pieczenia i sól. W drugiej: mleko, jogurt, jajka, rozpuszczony tłuszcz. Zawartość obu misek krótko wymieszać ze sobą. Nakładać łyżką do foremek muffinkowych napełniając prawie do pełna, posypać cynamonem i kruszonką. Piec ok. 25 minut w temp. 180oC.
Smacznego!