To już chyba ostatnie jagody, wiec starałam pysznie je wykorzystać 🙂 Wspaniałe ciacho z budyniem i musem jagodowym. Od oryginału, który podejrzałam na „Kulinarnych spotkaniach” różni się owocami – tam były truskawki. Zaręczam jednak, że z jagodami też jest pyszne, trochę tylko „umorusane” – cóż jagody maja swoje prawa 😉 Bardzo polecam!
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
mąki tyle ile ważą jajka
cukru tyle ile ważą jajka
ok. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń:
2 opakowania budyniu waniliowego
3 szkl. mleka
2 łyżki cukru
Mus jagodowy:
700 g jagód
2 łyżki cukru pudru
14 g żelatyny
1/3 szkl. gorącej wody
Sposób wykonania:
Jajka ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Foremkę 20 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180oC.
Proszek budyniowy rozmieszać w 1/2 szkl. mleka, resztę mleka z cukrem zagotować. Do gotującego mleka wlać rozmieszany budyń i mieszać do zgęstnienia. Odstawić na jakiś czas do lekkiego przestudzenia, a następnie wyłożyć na biszkopt i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać do rozpuszczenia i zostawić do wystygnięcia. Jagody zmiksować razem z cukrem na mus. Wystudzoną żelatynę dodać do zmiksowanych jagód i wymieszać. Wylać na zimny budyń i wstawić do lodówki do czasu aż stężeje mus jagodowy.
Smacznego!