Muffiny orzechowe z żurawiną

Nadchodzi czas wypieków bardziej pracochłonnych i wymagających większej staranności. Więc dzisiejsze popołudnie osłodzę sobie błyskawiczną jak zwykle Muffinką 🙂 Byle szybko i z tego co pod ręką.

Mufinki orzechowe z żurawiną

Składniki:
2,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 szklanka kefiru
1/2 szklanki oleju
2 jajka
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki siekanych włoskich orzechów
1/2 szklanki suszonej żurawiny

Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzać do 180oC. W jednym naczyniu zmieszać suche produkty, a w drugim mokre. Następnie wszystko połączyć, niezbyt starannie mieszając. Nakładać do formy na muffinki, wyłożonej papilotkami (do 3/4 wysokości). Piec 15 – 20 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *