Babka kakaowa w czekoladzie

Kolejna babka w przedświątecznym przeglądzie. Domowy przepis, tak wiekowy, że traktujemy go z szacunkiem Babka jest puszysta, wilgotna.  Czekoladowa polewa dodaje jej urody i smaku.  Jeśli jednak ktoś bardzo tęskni do wiosennych akcentów, to biedronki wybudziły się już po zimie 🙂

Babka kakaowa w czekoladzie

Składniki:

3 łyżki kakao
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
2 szklanki maki
1 jajko
1 szklanka kwaśnego mleka (może być jogurt naturalny)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Babka kakaowa w czekoladzie

Sposób wykonania:
Roztopione i przestudzone masło miksować z cukrem i jajkiem. Do masy dodawać na przemian mąkę z proszkiem, kakao i kwaśne mleko, nadal miksować – aż do wyczerpania składników. Foremkę z kominkiem starannie wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto do 3/4 wysokości.  Piec  45-50 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

 

Babka kakaowa w czekoladzie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *