Ciasto z białek

To ciasto piekli już niemal wszyscy i konia z rzędem temu, kto znajdzie pierwsze źródło. Mniejsze lub większe modyfikacje to zwykle wynik aktualnego stanu spiżarki 🙂 Jest to więc nie tylko dobry sposób na wykorzystanie białek , ale i „końcówek” różnych dobroci. Smaczne i praktyczne 🙂 Polecam!

Ciasto z białek

Składniki:
1 szklanka białek
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 kostka masła
1/3 szklanki maku
1/3 szklanki kokosu
1/3 szklanki musli z owocami
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo: tabliczka czekolady, kilka łyżek śmietanki – roztopić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietanką


Sposób wykonania:

Masło roztopić i przestudzić. Białka ubić z dodatkiem soli na sztywną pianę. Wszystkie suche składniki wymieszać, wlać roztopione masło, mieszać mikserem na wolnych obrotach. Dodawać stopniowo pianę i dalej mieszać delikatnie łyżką. Blaszkę 24×28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i piec około 40 minut w temperaturze 200oC. W trakcie pieczenia można przykryć papierem żeby się nadmiernie nie zrumieniło. Po wystudzeniu ozdobić polewą czekoladową.

Smacznego!

Ciasto z białek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *