Mazurek kajmakowy

Mazurki z kajmakiem to jedne z najbardziej popularnych smakołyków wielkanocnego stołu. Ponieważ mamy dość bogaty wyrób gotowych, bardzo dobrych  mas kajmakowych to przygotowanie takiego mazurka jest proste i szybkie. Kiedy do tego błyskawicznie rozkwitają barwnymi kwiatami to przyjemność z zabawy jest pełna 🙂 Mazurek jest pyszny, szczerze polecam!

Mazurek kajmakowy

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo
kolorowe drażetki do dekoracji
1 puszka kakaowej masy kajmakowej (0,5 kg)

Sposób wykonania
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24×28 cm. Z odłożonego ciasta formować cienkie długie wałeczki , skręcać  po dwa i ozdobić nimi brzegi placka, delikatnie dociskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakową i ozdobić drażetkami.

Smacznego!

 

Mazurek kajmakowy

 


Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *