Mazurki z kajmakiem to jedne z najbardziej popularnych smakołyków wielkanocnego stołu. Ponieważ mamy dość bogaty wyrób gotowych, bardzo dobrych mas kajmakowych to przygotowanie takiego mazurka jest proste i szybkie. Kiedy do tego błyskawicznie rozkwitają barwnymi kwiatami to przyjemność z zabawy jest pełna 🙂 Mazurek jest pyszny, szczerze polecam!
Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
Dodatkowo
kolorowe drażetki do dekoracji
1 puszka kakaowej masy kajmakowej (0,5 kg)
Sposób wykonania
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24×28 cm. Z odłożonego ciasta formować cienkie długie wałeczki , skręcać po dwa i ozdobić nimi brzegi placka, delikatnie dociskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.
Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakową i ozdobić drażetkami.
Smacznego!
Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki: