Serniki są dobre zawsze i wszędzie, a my mamy na nie coraz więcej pomysłów 🙂 Jednak kiedy przychodzi czas tak szczególnie „oprawiany’ tradycją jak Święta Wielkanocne, to i sernik o tradycje się upomina 🙂 jeśli tak, to najlepiej sięgnąć po sernik krakowski. Upieczony z dobrego twarogu, wykończony szykowną kratką staje się ozdobą stołu i smakowitą pokusą 🙂 Polecam!
Składniki na ciasto:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
dodatkowo: 1 rozmącone żółtko do smarowania
Masa serowa:
1,2 kg sera
6 jajek
szklanka cukru
budyń waniliowy
kostka miękkiego masła
3 łyżki ekstraktu waniliowego
rodzynki
szczypta soli
Sposób wykonania
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24×28 cm. Podpiec w 180oC przez ok. 15 minut.
Ser, masło, cukier wymieszać w malakserze, dodawać po jednym żółtku, mieszać na małych obrotach, dodać budyń i ekstrakt. Białka ubić z dodatkiem soli i wmieszać delikatnie drewnianą łyżką do masy serowej, na koniec dodać rodzynki.
Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Odłożone ciasto rozwałkować, kroić wąskie paski i układać na masie serowej skośną kratkę. Kratkę smarować rozmąconym żółtkiem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 1 godzinę w temperaturze 160oC. Gdyby się nadmiernie rumieniło, przykryć folią. Studzić w wyłączonym piekarniku.
Smacznego!
Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki: