Ponieważ kajmakowych mazurków już wszyscy pewnie mają dość (a ja wciąż nie:D ) to pójdźmy na kompromis. Tym razem babeczki, na kakaowym kruchym cieście z kajmakowym kremem. Każda w roli malutkiego gniazdka, z marcepanowym jajeczkiem w środku. Pyszne, takie na jedno duże chrupnięcie 🙂 Polecam!
Składniki ciasto:
60dkg mąki pszennej
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
szczypta soli
kostka masła, schłodzonego
3 jajka, lekko roztrzepane
Masa karmelowa
1 puszka masy kajmakowej (u mnie kakaowej)
10 dkg miękkiego masła
Sposób wykonania:
Mąkę, cukier i sól wymieszać, dodać masło, wysiekać. Dodać jajka i wyrabiać ciasto. Jeśli się klei dodawać mąki. Zagniatać na gładką masę i chłodzić w lodówce przez ok.20 minut. Wałkować, wycinać i wykładać nim foremki do babeczek. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180oC, aż będą lekko złociste. Studzić na kratce.
Masę z puszki przełożyć do naczynia i mikserem połączyć z miękkim masłem. Gotowa masa napełniać wystudzone babeczki i ozdabiać marcepanowym lub cukrowym jajeczkiem.
Smacznego!
Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki: