Babeczka z jajeczkiem

Ponieważ kajmakowych mazurków już wszyscy pewnie mają dość (a ja wciąż nie:D ) to pójdźmy na kompromis. Tym razem babeczki, na kakaowym kruchym cieście z kajmakowym kremem. Każda w roli malutkiego gniazdka, z marcepanowym jajeczkiem w środku. Pyszne, takie na jedno duże chrupnięcie 🙂 Polecam!

Babeczka z jajeczkiem

Składniki ciasto:
60dkg mąki pszennej
5 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
szczypta  soli
kostka  masła, schłodzonego
3 jajka, lekko roztrzepane

Masa karmelowa

1 puszka masy kajmakowej (u mnie kakaowej)
10 dkg miękkiego masła

Sposób wykonania:

Mąkę, cukier i sól wymieszać, dodać masło, wysiekać. Dodać jajka i wyrabiać ciasto. Jeśli  się  klei dodawać mąki. Zagniatać na gładką masę i chłodzić w lodówce przez ok.20 minut. Wałkować, wycinać i wykładać nim foremki do babeczek. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180oC, aż będą lekko złociste. Studzić na kratce.

Masę z puszki przełożyć do naczynia i mikserem połączyć  z miękkim masłem. Gotowa masa napełniać wystudzone babeczki i ozdabiać marcepanowym lub cukrowym jajeczkiem.

Smacznego!

 

Babeczka z jajeczkiem

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *