Babka Drożdżowa

Obecność drożdżowej babki na wielkanocnym stole jest obowiązkowa i zajmuje zwykle zaszczytne miejsce pośrodku stołu 🙂 Swój urok zawdzięcza prostocie i niezmienności. „Boczki” mamy po niej równie konkretne jak ona sama, ale i tak jest bardziej dietetyczna niż pozostałe świąteczne łakocie 🙂

Babka drożdżowa

 

Składniki:
50 dkg mąki
15 dkg cukru
szklanka mleka
5 żółtek
6 dkg drożdży
1/2 kostki masła
aromat waniliowy
skórka cytrynowa
czekoladowe łezki
szczypta soli
dodatkowo:
tłuszcz do smarowania formy
cukier puder do posypania
Z ciasta wychodzą dwie średnie babki.

Sposób wykonania:
Wszystkie produkty powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.
Zarobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać 10 dkg maki i tyle mleka by uzyskać gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Foremki posmarować tłuszczem (na babki dobrze jest smarować stopionym tłuszczem dwa razy)i posypać mąką.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, wanilie, otarta skórkę z cytryny, resztę mleka i wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Nadal wyrabiając wlewać stopniowo rozpuszczone, lekko ciepłe masło i łezki czekoladowe. Ciasto od razu wkładać do foremek  – do połowy wysokości. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie do pełna foremek wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180oC około 50 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem by się ciasto za bardzo nie przypiekło.  Lekko schłodzone wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Babka drożdżowa

 

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

Polecam również pozostałe moje babki:

Babka pomarańczowa Babka kakaowa w czekoladzie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *