Masa makowa, pełna bakalii gwarantuje, że ciasto jest świąteczne i bogate we wszystko co lubimy 🙂 Tym razem makowiec w kratkę, na cieniutkim, kruchym spodzie. Nawet zające się skusiły i przycupnęły na chwilkę 🙂 Polecam.
Składniki na ciasto:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
dodatkowo: 1 rozmącone żółtko do smarowania
Masa makowa:
30 dkg mielonego maku
budyń waniliowy
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
4 łyżki miodu
5 dkg rodzynek
5 dkg posiekanych orzechów
5 dkg posiekanych migdałów
olejek migdałowy
2 szklanki wrzątku
Sposób wykonania:
Suchy mak zmielić w maszynce, następnie przełożyć do rondla i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 5 minut (jeśli jest zbyt rzadki to trochę dłużej, gdyby był zbyt gęsty i zwarty dodać trochę wrzątku). Dodawać pozostałe składniki.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24×28 cm. Podpiec w 180oC przez ok. 15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Odłożone ciasto rozwałkować, kroić wąskie paski i układać na masie makowej skośną kratkę. Kratkę smarować rozmąconym żółtkiem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 1/2 godziny w temperaturze 180oC.
Smacznego!
Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki: