Marchewkowe muffinki z kokosową koroną

Zima poszła już sobie chyba na dobre. Żeby przypadkiem nie zachciało jej się wracać proponuję ją grzecznie pożegnać. Na pożegnanie zimy śniegowe muffiny, znalezione u Dorotus, za którą cytuję:

Marchewkowe muffinki z kokosową koroną

Składniki na 10 muffinek:

2/3 szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki ziela angielskiego
1/4 łyżeczki soli
1/3 szklanki oleju
2 jajka, roztrzepane
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki (dodałam suszonych)
1 szklanka startej marchwi
mleko (niekoniecznie)

Marchewkowe muffinki z kokosową koroną

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, cukier, proszek, sodę, przyprawy.
W drugim naczyniu wymieszać jajka z olejem. Połączyć zawartość obu naczyń, dodać marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać. Jesli ciasto będzie zbyt suche, dolać trochę mleka.

Ciasto podzielić pomiędzy foremki na muffinki wyłożone papilotkami (tak jak Dorotus nakładałam do wysokości papilotki). Piec w temperaturze 180ºC przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce.

Wierzch:
125 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe do dekoracji

Mascarpone wymieszać z cukrem. Wierzch każdej muffinki smarować serkiem, a boki obtaczać w wiórkach kokosowych.

Smacznego!

Marchewkowe muffinki z kokosową koroną

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *