Ślimaczki czekoladowe

Pyszne drożdżowe „maluchy” na przegryzkę i do tego czekoladowe. Robią się szybko, jeszcze szybciej znikają 🙂 Bardzo polecam!

Ślimaczki czekoladowe

Składniki:
1/2 kg mąki
4 dkg drożdży
szklanka mleka
10 dkg cukru
2 żółtka
sól
ekstrakt waniliowy
5 dkg masła
Dodatkowo:
2 tabliczki czekolady (utrzeć na tarce)
1 jajko do smarowania

Sposób wykonania:
Tłuszcz roztopić i przestudzić. Zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym. Do mąki dodać żółtka, rozczyn, sól, mleko i wyrabiać ciasto. Gdy będzie odchodzić od miski, dodawać stopniowo  tłuszcz i dalej wyrabiać. Pozostawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Jak wyrośnie, wałkować nieduże, cienkie placki, posypywać startą czekoladą i ciasno zwijać w rulony. Kroić w niezbyt grube (5-8mm) plastry i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć do wyrośnięcia, posmarować jajkiem i piec około 15 minut w temperaturze 180oC. Studzić na kratce.

Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *