Muffineczki w kropeczki

Pączki, drożdżówki, kruche. Pięknie i pysznie, ale co z białkami? Parę pomysłów mam, ale one wymagają więcej czasu. Więc dzisiaj ekspresowo. Muffinki.

Muffineczki w kropeczki
Składniki:
10 białek
20 dkg mąki
15 dkg cukru
15 dkg maku (nie mielony)
garść rodzynek
szklanka oleju
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:
Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Białka ubić. Delikatnie wymieszać z suchymi składnikami, na koniec stopniowo dodawać olej. Wymieszać i wykładać do przygotowanej formy na muffinki, wypełniając do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 200oC. Studzić na kratce, upudrować.

Smacznego!
Muffineczki w kropeczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *