Pączki, drożdżówki, kruche. Pięknie i pysznie, ale co z białkami? Parę pomysłów mam, ale one wymagają więcej czasu. Więc dzisiaj ekspresowo. Muffinki.

Składniki:
10 białek
20 dkg mąki
15 dkg cukru
15 dkg maku (nie mielony)
garść rodzynek
szklanka oleju
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki ekstraktu waniliowego
10 białek
20 dkg mąki
15 dkg cukru
15 dkg maku (nie mielony)
garść rodzynek
szklanka oleju
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Sposób wykonania:
Wszystkie suche składniki wymieszać w naczyniu. Białka ubić. Delikatnie wymieszać z suchymi składnikami, na koniec stopniowo dodawać olej. Wymieszać i wykładać do przygotowanej formy na muffinki, wypełniając do 2/3 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 200oC. Studzić na kratce, upudrować.
Smacznego!
