Kołaczyki z serem

Uwielbiam drożdzówki z serem. Takie najzwyklejsze, okrągłe z dużą ilością białego sera, lekko zapadniętego z wierzchu lekko przypieczonego, a pod spodem delikatnie puszystego. Lubię też jak jest go dużo, co nie zawsze zdarza sie w wersji sklepowej. Dlatego postanowiłam, że zrobię je sobie sama. Takie jak lubię. Domowe. Moja babcia mówiła na nie – kołaczyki. Udało się całkiem nieźle  🙂

Drożdzóki z serem

Składniki – ciasto:
0,5 kg mąki
4 dkg drożdży
1/4l mleka
6 dkg cukru
5dkg masła
2 żółtka
ekstrakt waniliowy
jajko do smarowania
cukier puder do posypania

masa serowa:
0,5 kg białego sera
5dkg masła
10dkg cukru
2 żółtka

Sposób wykonania:
Przygotować rozczyn:  1 łyżkę cukru i drożdże rozetrzeć w miseczce, dodać 10dkg maki i tyle mleka by uzyskać gęstość dobrej śmietany. W większej misce utrzeć żółtka z resztą cukru, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, wanilię i wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ręki. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze chwile wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.  
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i zmielony ser. Dokładnie wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie rozwałkować na grubość ok. 2cm i wykrawać okrągłe placuszki. W każdym za pomocą dna szklanki, albo palcami robić dołek. Nakładać masę serową i na krótko odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Drożdzóki z serem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *