Zabierałam się do nich chyba ze dwa lata, aż w końcu się doczekały i doczekali się Ci którym tak bardzo smakują. Moim zdaniem o wiele smaczniejsze od oryginału, dużo większe i na pewno chociaż odrobinę zdrowsze 🙂
Składniki:
3 filety z kurczaka
płatki kukurydziane (lub bułka tarta)
mleko
3 jajka
mąka
olej do smażenia
majonez
jogurt naturalny
czosnek
sałata
3 pomidory
szczypiorek/cebulka dymka
sól, pieprz papryka ostra i słodka
Sposób wykonania:
Sałatę potargać na drobne kawałki, pomidory obrane ze skórki pokroić w pół plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę, majonez wymieszać z jogurtem, doprawić. Rozgrzać piekarnik do 180oC. Pod koniec rozgrzewania, można w nim ogrzać tortille.
Kurczaka pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem i paprykami. Z Jajka, mąki i mleka przyrządzić gęste ciasto. Rozkruszone płatki kukurydziane wysypać na talerz. Kurczaka panierować w cieście, obtaczać w rozgniecionych płatkach a następnie smażyć w głębokim tłuszczu.
Na ogrzanych plackach układać kawałki kurczaka, pomidory, pokrojoną cebulkę i sos. Zawinąć, owinąć folią aluminiową i włożyć na ok. 10 minut do piekarnika. Podawać natychmiast.
Smacznego!