Muffinki kukurydziane

Przed jutrzejszym dniem mam dużo stresu, mało czasu i ochotę na słodką przegryzkę 🙂 Wszystko więc przemawia za tym by upiec muffinki 🙂 Tym razem przyszła kolej na malutkie mini muffinki z płatkami kukurydzianymi, skąpanymi w miodzie. Wyszły mięciutkie, wilgotne i takie na dwa kęsy 🙂

Muffinki kukurydziane

Składniki :
2 szklanki mąki
1łyzeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2/3 szklanki oleju
3 jajka
1/2szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka miodowych płatków kukurydzianych
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
2 łyżki ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:
Mieszać osobno składniki suche i mokre, a następnie je ze sobą połączyć mieszając krótko łyżką.  Rozłożyć ciasto do przygotowanej formy na mini muffinki, wypełniając do 3/4 wysokości. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC. Studzić na kratce, posypać cukrem pudrem.
Z tej porcji wychodzą 24 mini muffinki lub 12 dużych.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *