Keks

Dobroci z mojej Nalewki Bożonarodzeniowej aż prosiły się by je wyswatać z keksem 🙂 Poszperałam i inspirację do upieczenia tego ciasta znalazłam na blogu Kwestia Smaku. Przepis nieco zmodyfikowałam i podane w przepisie bakalie zastąpiłam tymi z nalewki (odrzuciłam tylko plastry pomarańczy). Zrezygnowałam również z dodatku likieru. Moje nalewkowe bakalie były tak bardzo „wzmocnione”, że likier był zdecydowanie zbyteczny 🙂 Keks został przyjęty przez domowników z dużym uznaniem. Polecam!

keks

Składniki:
250 g mąki pszennej tortowej, przesianej
250 g miękkiego masła niesolonego
250 g cukru pudru
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g białej czekolady roztopionej i ostudzonej
2 szklanki bakalii z Nalewki Bożonarodzeniowej
cukier puder do posypania

Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 25 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać bakalie z 30 g mąki. Mikserem utrzeć masło z cukrem pudrem na puszysty krem (ubijać przez 8 minut), następnie dodawać po troszku jajka, cały czas ucierając pomiędzy kolejnymi dawkami. Wymieszać szpatułką z resztą mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać roztopioną i ostudzoną białą czekoladę, wymieszać na jednolitą masę. Połączyć z bakaliami i przełożyć do formy. Piec przez 1 godzinę i 15 minut, lub do czasu aż patyczek będzie suchy. Przykryć kawałkiem folii aluminiowej podczas ostatniej fazy pieczenia (u mnie 15 minut). Całkowicie ostudzić w formie, skropić dodatkowym likierem pomarańczowym (opcjonalnie), przykryć folią i w niej przechowywać. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *