Drożdżówki z makiem

Świąteczne makowce zwykle tak rozbudzają domowe apetyty, ze przygotowuję je z dużym „zapasem” 🙂 W praktyce wygląda to tak, ze zamrażam kilka strudelków na Nowy Rok oraz porcję masy makowej na jakieś „później”. Owo „później” właśnie nadeszło i masa makowa, która przechowała się jak zawsze znakomicie powędrowała do pysznych drożdżówek. Drożdżówki łatwo się wyrabia i pięknie się pieką.

Drożdżówki z makiem

Składniki:
Masa makowa:
Ja użyłam zamrożonej masy makowej wykonanej wg przepisu:
35 dkg mielonego maku
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
2 białka(ubita piana)
6 łyżek miodu
5 dkg rodzynek
5 dkg posiekanych orzechów
5 dkg posiekanych migdałów
olejek migdałowy(można zastąpić sporym kieliszkiem rumu)
2 szklanki wrzątku

Ciasto:
1/2 kg mąki
szklanka mleka
10 dkg cukru
4 dkg drożdży
3 żółtka
6 dkg masła – roztopić i przestudzić
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
1 jajko do smarowania ciasta
Wszystkie składniki powinny mieć jednakowa, pokojową temperaturę!

Dodatkowo:
1 białko do sklejania
1 jajko do smarowania
1/2 szklanki cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody – lukier powinien być niezbyt gęsty

Sposób wykonania:
Suchy mak zmielić w maszynce, następnie przełożyć do rondla i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 5 minut (jeśli jest zbyt rzadki to trochę dłużej, gdyby był zbyt gęsty i zwarty dodać trochę wrzątku). Dodawać wszystkie pozostałe składniki, na koniec pianę z 2 białek.

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 5 dkg maki i tyle mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem, wyłożyć do miski z mąką, dodać rozczyn, resztę mleka, sól, aromat. Wyrabiać ciasto, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Dodawać powoli stopiony tłuszcz i nadal wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wałkować niezbyt grubo (7-8 mm) i kroić na kwadraty 8×8 cm. Na każdym ułożyć porcję masy makowej i sklejać dwa przeciwległe rogi. Można się wspomóc białkiem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić do wyrośnięcia. Smarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC. Studzić na kratce. Smarować lukrem.

Smacznego!

Drożdżówki z makiem


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *