Pomysł sprzedała mi dawno temu pewna Kasia 🙂 Początkowo sposób wykonania mnie przerażał. Za pierwszym razem bardzo się stresowałam przy zawijaniu, ale ostatnio stwierdziłam, że nie taki diabeł straszny. Rolada wyszła całkiem fajna i ma coraz więcej fanów 🙂
Składniki:
1/2 kg żółtego sera (wybrałam edamski)
25dkg pieczarek
1 (duże) opakowanie serka topionego (lub 3 kwadratowe, lub jeden krążek trójkącików)
1 cebula
1/2 główki czosnku
2 długie kabanosy
sol, pieprz do smaku
dodatkowo:
folia spożywcza, woreczek foliowy!
Sposób wykonania:
Ser umieścić w foliowym woreczku, wstawic do garnka z gorącą wodą i czekać aż otrzyma plastyczną strukturę. W międzyczasie podsmażyć pokrojona w kostkę cebulkę,
pieczarki zetrzeć na tarce i odparować na patelni, dodać do cebulki. Mocno posolić. Dodać serki topione, rozdrobniony czosnek i wymieszać. Jeśli żólty ser jest już plastyczny rozłożyć na stole duży kawał foli spożywczej i rozwałkować go na nim a następnie nałyżyć na niego farsz. Na środku ułożyć kabanosy, i delikatnie zwijać ser jak roladę. Po zwinięciu, zawinąć mocno w folię i wstawić do lodówki na noc.
Rano można już kroić w plasterki 🙂
Smacznego!