0,5 kg maki
10 dkg roztopionego masła
15 dkg cukru (wyjątkowo dałam mniej)
4 dkg drożdży
2 żółtka
0,5 l mleka
szczypta soli
olejek waniliowy
2 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu
kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
5 dkg masła
Wszystko razem wymieszać i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę.
cukier puder do posypania
Sposób wykonania
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać kilka łyżek maki i tyle mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka ubić z cukrem, przelać do miski z mąka, dodać sól, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka i starannie wyrabiać. Pod koniec wyrabiania dodawać stopniowo masło. Kiedy ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki przykryć ściereczka i odstawić aż podwoi swoją objętość.
Jabłka obrać, pokroić i przesmażyć z dodatkiem cynamonu. Wyrośnięte rozwałkować na grubość 1cm i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać posypką i odstawić do wyrośnięcia. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudem.