Urodzinowe ciasto kolorowe (Metrowiec)

Dziś 86 urodziny Dziadka 🙂 Dobry moment, na reaktywację starego domowego przepisu. Nie pojawiał się chyba dobre 10 lat, od kiedy zmarniały nam półokrągłe foremki, jakoś nigdy nie było okazji kupić nowych. Ostatnio rzuciły mi się w oczy w Tesco, i już wiedziałam, że będzie w domu pyszne ciasto. Na wielu blogach pojawia się jako metrowiec, u nas zawsze było to ciasto kolorowe, z wyjątkowym różowym kremem. Pyszne 😉

Kolorowe

Składniki Ciasto jasne:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maki
6 łyżek wody
8 łyżek oleju
1 łyżeczka proszku

Sposób wykonania:
Żółtka ubić z cukrem, dodawać stopniowo wodę, olej, mąkę zmieszaną z proszkiem. Dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Składniki Ciasto ciemne:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
1 szklanka maki
6 łyżek wody
9 łyżek oleju
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku

Sposób wykonania:
Żółtka ubić z cukrem, dodawać stopniowo wodę, olej, mąkę zmieszaną z proszkiem, kakao. Dodać ubita pianę z białek i delikatnie wymieszać.

Krem:
Ugotować  1/2 l mleka, dodać rozmieszany z zimnym mlekiem 1 budyń  (różowy!) i dwie łyżki krupczatki, chwilę gotować, przykryć folią (żeby nie powstał kożuch). Wystudzić. Utrzeć 1 kostkę masła z jedną szklanką cukru pudru i 1 żółtkiem. Dodać wystudzoną masę i wymieszać mikserem.

Ciasto najlepiej piec jednocześnie w dwóch identycznych półokrągłych keksówkach.  Piec około pół godziny w temp 180oC. Po upieczeniu kroić na kromki grubości 1 cm. Smarować na przemian jasne i ciemne kromki i zlepiać ze sobą (jasne, krem, ciemne, krem, jasne, krem, itd.). Całość polać czekoladą i dowolnie udekorować. Wstawić na dwie godziny do lodówki. Ciasto kroić skośnie (przez 3 kromki – przekrój widać na zdjęciu).

Smacznego!

Kolorowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *