Orzechowe „prawie renifery”

Przepis zobaczyłam w zeszłym roku na blogu Oliwki i obiecałam sobie, że w tym roku go wypróbuję. Niestety, nie poszło najlepiej. Reniferki traciły kształt, rozpadały się rękach, cudem udało mi się uratować kilka do zdjęcia. Przepisu nie polecam, dopóki nie rozpracuję co z nim nie tak (dosypywanie mąki, której na pierwszy rzut oka wydało mi się za mało też nie pomogło), ale dzielę się pomysłem bo może ktoś z Was użyje jakiegoś swojego sprawdzonego przepisu i ciasteczka na mikołaja będą jak znalazł  🙂

Renifer

Składniki:
1/2 kostki masła
200 ml masła orzechowego
1/3 szkl. cukru
1/3 szkl. brązowego cukru
1 duże jajko
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 szkl. mąki
1 łyżka sody oczyszczonej
1/2 łyżki soli
48 dużych czerwonych groszków M&M’s
połamane paluszkowe precelki
okrągłe groszki posypki czekoladowej (użyłam goździków)

Sposób wykonania:
Cukier rozpuścić w maśle. Wymieszać z masłem orzechowym. Do mąki wbić jajko, dodać sodę, sól i ekstrakt, a także rozpuszczone masło z cukrem. Wymieszać ciasto. Formować w dłoniach małe kuleczki, które należy wyłożyć na papier do pieczenia. Na środku każdej kuleczki należy zrobić jedno duże wgłębienie (na nos) i dwa mniejsze zapałkami (na oczy). Piekarnik rozgrzać do 125°C. Ciasteczka piec ok. 25 minut, wystudzić. W każde wgłębienie powciskać delikatnie groszki. Z kawałków paluszków zrobić rogi.

Smacznego! (smaczne akurat są, to trzeba im przyznać 🙂

Renifery

Przepis zgłaszam do akcji:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *