Tym razem proponuję niezawodne francuskie ciasto, z którego zawsze można wyczarować coś smacznego. Smakowita przekąska w sam raz na Sylwestra 🙂
Składniki:
30 dkg kiszonej kapusty
20 dkg pieczarek
10 dkg suszonych podgrzybków
liść laurowy
ziele angielskie
mała cebula
oliwa z oliwek
sól
pieprz
3 opakowania gotowego ciasta francuskiego
Sposób wykonania:
Suszone grzyby namoczyć (najlepiej poprzedniego dnia) i gotować do miękkości. Drobno posiekać.
Kapustę drobno poszatkować i ugotować z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć. Pieczarki zetrzeć na tarce, przełożyć do cebuli i przesmażyć (ważne żeby całkowicie odparował płyn). Dołożyć pokrojone grzybki, doprawić i chwilę razem dusić.
Ugotowaną kapustę odcedzić, starannie odcisnąć, wymieszać z grzybami. Jeszcze raz doprawić, farsz powinien być pikantny.
Ciasto kroić w prostokąty, nakładać farsz, zawijać brzegi.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut (aż ładnie się zarumienią).
Smacznego!