Bardzo fajne kruche ciasteczka, z przepisu znalezionego na blogu Moje Wypieki. Smakowały mi bardzo mimo tego, że daleko im do kształtu tych od Dorotus Może następnym razem, wyjdą lepsze? Przepis cytuję za Dorotus.
Składniki na około 30 ciastek:
175 g miękkiego masła
70 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
230 g mąki
2 łyżki Nutelli
1 łyżka kakao
Sposób wykonania:
Masło zmiksować, dodać cukier i miksować, aż będzie jasne. Wmieszać ekstrakt z wanilii. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części wmieszać Nutellę i kakao, wyrobić.
Dwa kawałki ciasta: jasne i ciemne, rozwałkować na prostokąt mniej więcej 15 x 20 cm (mój prostokąt był trochę większy, można podsypywać mąką). Jasny prostokąt położyć na oprószonym mąką blacie, na niego położyć ciemny (lub odwrotnie). Ciasto zwinąć jak roladę. Otulić folią aluminiową i schłodzić przez pół godziny.
Ciasto po schłodzeniu pokroić na 5 mm plasterki, ułożyć je obok siebie na blaszce zostawiając odstępy (ciastka delikatnie się powiększają na boki).
Piec około 10 – 12 minut w temperaturze 170oC. Przez 2 – 3 minuty nie ściągać z blaszki (będą zbyt miękkie), jak już skruszeją studzić na kratce.
Smacznego!
Przepis zgłaszam do akcji: