Ciasto Snickers

U Dorotus widnieje jako orzechowy miodownik i ten przepis za nią cytuję, nie mniej nazwa Snickers jakoś bardziej mi do niego pasuje. Ciasto jest rewelacyjne, wprowadziłam do niego minimalne zmiany dzięki czemu jest  obrzydliwie słodkie i tak właśnie miało być 😉 Polecam !

snickers

Składniki na ciasto:
60 dag mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:
0,5 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich
(ja użyłam:
4 łyżek miodu,
zamiast cukru pół szklanki golden syrupu
a orzeszki dałam ziemne ale nie solone)

Połowę orzechów odłożyłam do dekoracji, a te na polewę pokroiłam drobno, wymieszałam z pozostałymi składnikami polewy i krótko przesmażyłam.


Krem 1:

2 opakowania budyniu śmietankowego
Ugotować budynie śmietankowe, zużywając 1/2 mleka mniej niż jest w przepisie.

Krem 2:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (ja kupiłam gotową masę kajmakową)

Przygotować polewę kajmakową. W tym celu puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny (ja używając gotowej masy jedynie rozmieszałam mikserem po otwarciu).

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 3 części. Wylepić cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy wyłożone papierem do pieczenia. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową (ja  wyłożyłam dopiero na gotowe ciasto już po upieczeniu i przełożeniu kremami). Upiec wszystkie części ciasta, w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut .

Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć gorący budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym polewą kajmakową, a następnie nakryć trzecim plackiem i polewą orzechową.
Udekorować.

Smacznego!

 

snickers

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *