Łośgrzewka przed piernikami – Pepparkakor

Pepparkakor– Jak się nazywa łoś morski? – Łośmiornica.
– A łoś wodny śródlądowy? – Łosoś.
– Skąd pochodzą łosie? – Z Łosic.
– Gdzie zamieszkują łosi
e? – Na łosiedlach.
– Jak się nazywa środkowa część łosia? – Łośrodek.
– Jak się nazywa 8 łosi? – Łosiem.
– A głupi łoś? – Łosioł.
– A jasny łoś? – Łoświecony.
– A łoś-autobus? –
Łosinobus.
– Zły łoś? – Złość.

– Łoś-ryba (zjedzona)? – Łości.
– Ulubiona zakąska łosi? – Łośtrygi.
– Łoś wiszący na ścianie? – Łościenny.
– Samica łosia? – Łośka.
– Łoś wysmarowany klejem? – Łoślepiający.
– Łoś kochanki? – Łośnieżony.
– Daszek dla łosi? – Łoświata.
– Cień łosia? – Łoścień.
– Łoś po sterydach? – Łosiłek.

Tyle tytułem wstępu, na temat słabości do łosi 😉 Przepis Liski, foremki Ikei, pomysłem zaraziła mnie Dorotus.

Pepparkakor

Składniki:

150 g melasy (syropu z buraków, syropu z daktyli lub syropu klonowego)
110 g masła lub margaryny
100 g cukru pudru
375 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki soli
1 duże jajko
2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Sposób wykonania:
W małym garnuszku podgrzać melasę, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny, by przestygło.

W dużej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. W środku zrobić wgłębienie i dodać jajko razem z melasą. Zagnieść przy pomocy miksera – zagniatanie ręczne jest trudne ze względu na fakt, że ciasto jest bardzo klejące. Przykryć kulę folią przezroczystą i schłodzić w lodówce ok. 2 godziny.

Odkrawając małe porcje ciasta, rozwałkować je (im cieniej, tym lepiej) na silikonowej macie lub od razu na oprószonej mąką blaszce. Następnie foremkami wyciąć dowolne kształty.

Piec w temperaturze 175oC przez 8 – 10 minut – do czasu, aż brzegi pierniczków zaczną się rumienić. Wyjąć z piekarnika, ostudzić na kratce.

Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Z każdym kolejnym dniem stają się smaczniejsze.

Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *