Minął wrzesień, a ja nie upiekłam ani jednej szarlotki. Koniecznie trzeba to nadrobić. Pyszna, szybka i smaczna a zapach jabłek z cynamonem wypełnił całe mieszkanie.
Składniki:
60 dkg mąki
5 żółtek
2/3 szklanki cukru
kostka masła
2 łyżki oleju
4 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kisiel cytrynowy
2 kg jabłek – po obraniu skroić i przesmażyć, na koncu dodać kisiel (moje były słodkie, więc nie dodałam cukru)
1 łyżeczka cynamonu
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać z masłem. W osobnym naczyniu ubić trzepaczką cukier, żółtka, olej, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Masę wlać do mąki, zamieszać i zagniatać. Odkroić ok. 2/3 całości i rozwałkować placek o grubości ok. 1cm. Wylepić nim blaszkę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia). Wyłożyć jabłka. Następnie rozwałkować druga część ciasta – nieco cieniej niż spód i przykryć nim jabłka. Jeśli pozostaną ścinki ciasta z wyrównywania placków, to warto z nich wykroić ozdobne elementy. Ja zrobiłam listki i jabłuszka. Przykleić je do placka białkiem. Białkiem również smarujemy cały wierzch ciasta – po upieczeniu będzie pięknie błyszczeć.
Piec w temperaturze 180-190oC około 40 minut.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji: