Muffinki gruszkowo-imbirowe

Jak tylko je zobaczyłam, wiedziałam że upiekę i tak też uczyniłam. Wyszły przesmaczne, gorąco polecam! Przepis zaczerpnięty z blogu: testykulinarne.blogspot.com

Mufinki gruszkowo-imbirowe
Składniki na 12 muffinek:
250 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g drobnego cukru
75 g brązowego cukru trzcinowego i po 1/2 łyżeczki do posypania każdej muffinki
1 łyżeczka mielonego imbiru
140 ml kwaśnej śmietany
125 ml oleju roślinnego
1 łyżka miodu
2 jajka
1 duża gruszka   

Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzać do 200oC. Foremki wysmarować masłem i wyspać bułką, lub wyłożyć papilotkami. Mąkę, proszek do pieczenia, drobny cukier, 75 g cukru trzcinowego i mielony zmieszać. W dzbanku zmieszać śmietanę, olej, miód oraz jaka i połączyć z sypkimi składnikami. Na koniec dodać drobno pokrojoną gruszkę, wymieszać i nakładać równą ilość ciasta do foremek. Oprószyć muffinki cukrem trzcinowym i piec 10 do 20 minut.

Smacznego!
Mufinki gruszkowo-imbirowe

 

Przepis bierze udział w akcji:

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *