Składniki:
40 dag dyni, w kawałkach (bez pestek)
35 dag jasnego brązowego cukru
4 jajka
szczypta soli
30 dag mąki pszennej
2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka suszonego imbiru
garść pokrojonych orzechów włoskich
175 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Foremkę do muffinek wysmarować masłem. W malakserze zmiksować podpieczoną przez 10 minut dynię (ja akurat podsmażyłam na patelni i również było dobrze).
Wsypać cukier i jajka i ponownie porządnie zmiksować. Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy, sól i dosypać do malaksera. Na koniec dodać posiekane orzechy, oliwę i miksować przez chwilkę, do połączenia. Masę wlewać do foremek na muffinki do 2/3 wysokości i piec przez 25-30 minut. (oryginalny przepis podaje 20-25, wszystko zależy od piekarnika).
Smacznego!
Przepis jest moją propozycją w akcji:
oraz: