W tym roku odkryłam blogi kulinarne, w tym roku odkryłam ile dobroci krąży w sieci, ale największym chyba tegorocznym odkryciem była dynia. Nigdy wcześniej nie kupowałam dyni i nie miałam pojęcia ile można z niej wyczarować pyszności. Poza tym, dla mnie dynia była po prostu dynią, a świat dyni jaki zobaczyłam na blogu Bei, przyrównać można do Dyniowej Krainy Czarów 🙂
Dziś zupka, moja pierwsza, najprostsza zwyczajna kremowa. Rozgrzewająca, sycąca i zdrowa. Jeśli macie możliwość odgrzania posiłku w pracy (jeśli nie to zawsze jeszcze istnieje termos :), to polecam na jesienne chłodne dni.
Składniki :
1 kg obranej dyni
1duza cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
0,7 l wywaru warzywnego
1 kubek jogurtu naturalnego
sól
pieprz
zielona pietruszka (może być kolendra)
Sposób wykonania:
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać posiekany czosnek i chwilę poddusić. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i dalej dusić na wolnym ogniu. Następnie dodać bulion i przyprawy(warto dodac dużo pieprzu) i gotować, aż dynia będzie miękka. Wszystko zmiksować , dodać jogurt, ozdobić zieleniną.
Smacznego!
Przepis jest moją propozycją w akcji: