Dynia króluje w daniach wytrawnych i słodkościach. Jest nie tylko pyszna, ale i „towarzyska” 🙂 Razem z gruszką i jabłkiem sprawia, ze szarlotka ma niepowtarzalny, wspaniały smak 🙂 Inspirację znalazłam tutaj.
Składniki:
30 dkg mąki
3 żółtka
1/4 szklanki cukru
cukier waniliowy
10 dkg masła (zimnego)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki śmietany
otarta skórka z 1 cytryny
oraz:
0,5 kg jabłek
0,5 kg gruszek
0,5 kg obranej dyni
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, cukier waniliowy, sól i wysiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę, skórkę z cytryny i zagniatać. Ciasto włożyć do lodówki i mocno schłodzić.
Obrane owoce pokroić w kostkę, dodać cynamon i cukier, poddusić.
2/3 ciasta rozwałkować i wylepić nim tortownicę, ponakłuwać spód widelcem i podpiec ok. 15 minut w temperaturze 190oC. Na podpieczone ciasto wyłożyć owocową masę. Na górę zetrzeć resztę ciasta – na tarce o grubych oczkach. Całość wstawić do piekarnika i piec jeszcze około pół godziny – ciasto powinno być rumiane. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis jest moją propozycją w akcji:
oraz:
oraz: