Bakłażany z kaszą jaglaną i wołowiną

Oberżyna, psianka, gruszka miłosna … bakłażan. Nazywa się i wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Przysmaków z bakłażana można przyrządzić bez liku. Dzisiaj proponuję bakłażany z kaszą jaglaną i wołowiną.

Bakłażanki

Składniki:
4 bakłażany
30 dkg kaszy jaglanej
50 dkg mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
15 dkg oscypka
oregano – ilość wg upodobania
sól
pieprz
1 pomidor
oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
Odkroić końcówki bakłażanów i przekroić je wzdłuż na połówki. Delikatnie wykroić miąższ, powstałe „łódki” posolić i odstawić na pół godziny. W tym czasie ugotować kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu.
Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie, dodać mieloną wołowinę, pokrojony miąższ bakłażana, dodać sól, pieprz i chwilę poddusić. Do mięsa przełożyć ugotowaną kaszę, zetrzeć połowę oscypka, dodać oregano, starannie wymieszać. Bakłażany posypać pieprzem, oregano i napełnić farszem z „górką”. Przybrać plasterkami pomidora i obficie posypać startym oscypkiem. Zapiekać około pół godziny w temperaturze 180oC.

Smacznego!

 

Bakłażanki

Przepis jest moją propozycją do akcji:

akcja

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *