Francuskie kolejny raz sprawdziło się świetnie. Kasia G. kiedyś zrobiła moje poduszeczki w wersji ze śliwką. Przyszedł czas, że i ja spróbowałam tej wersji – tym razem w trójkątnej odsłonie. Szybko, śliwkowo i smacznie, polecam!
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego,
1/2 kilograma śliwek,
cukier puder
1 jajko
opakowanie ciasta francuskiego,
1/2 kilograma śliwek,
cukier puder
1 jajko
Sposób wykonania:
Śliwki umyć, przekroić na połówki i wyjąć pestki. Ciasto francuskie podzielić na trójkąty jednakowej wielkości. Na jednej połowie każdego trójkąta ułożyć połówkę śliwki. Przykryć drugą połową trójkąta, dokładnie sklejając krawędzie (najlepiej robić to widelcem).
Trójkąty można posmarować roztrzepanym jajkiem – wtedy po upieczeniu będą się ładnie błyszczeć (ja posypałam jeszcze cukrem).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut (aż trójkąty ładnie się zarumienią). Studzić na kratce. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji Czas na śliwki