Miałam dzisiaj nie piec, nawet nie byłam jakoś specjalnie zaopatrzona w składniki. I.. przypadkiem odkryłam na blogu Tater, że dzisiaj jest dzień jabłka. Nie mogłam sobie odpuścić! Pierożki z jabłkiem – mnie posmakowały z kubkiem kakao.
Składniki ciasto:
pół kilograma mąki
20 dkg masła
5 żółtek
1 szklanka cukru
Składniki nadzienie:
5 jabłek
kieliszek rumu
odrobina soku z cytryny
pól laski kory cynamonu – potartej
kilka startych goździków
łyżka miodu
4 łyżki bułki tartej
Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać nożem z masłem, dodać cukier i żółtka, zagnieść szybko kruche ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny. W tym czasie z podanych składników przygotować nadzienie. Odcisnąć nadmiar soku z jabłek, dodać bułkę tartą.
Schłodzone ciasto rozwałkować cienko, wykrawać kółka lepić pierogi. Piec około 10 minut w temperaturze 200oC.
Smacznego!
Przepis bierze udział w akcjach: