Placek świętego Bernarda

Każdy ma swój placek ze śliwkami – mam i ja 🙂 Kolejny przepis z książki Benedyktyńskie smaki i smaczki – sekrety w kuchni opactwa w Tyńcu”.

Placek Świętego Bernarda

Składniki:
5 jajek
tyle mąki, masła i cukru ile zaważą jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 kg śliwek
3 dag cukru  (gruby kryształ)
otarta skórka z cytryny

Sposób wykonania:
Masło utrzeć, dodając cukier, po jednym żółtku, otartą skórkę z cytryny i sól. Z białek ubić na pianę i dodawać je do masy po łyżce na przemian z mąką. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę posmarowaną masłem (ja wyłożyłam papierem)  i posypaną mąką.  Umyte śliwki przekroić na pół i wyjąć pestki. Każdą  połówkę owocu naciąć i układać rzędami na powierzchni ciasta (skórką do spodu). Posypać cukrem kryształem. Ja nie pytając o zdanie św. Bernarda posypałam dodatkowo niewielką ilością kruszonki 🙂 Wstawić do nagrzanego piekarnika (180oC). Upiec na złoty kolor. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem zmieszanym z pokrojoną wanilią i pokroić w kwadraty.

Smacznego!

Placek Świętego Bernarda

Przepis bierze udział w ackji Czas na śliwki

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *