Sernik Świętej Kingi

Co upiec na rocznicę ślubu Rodziców? Sernik! Problem był tylko w tym jaki. Z pomocą przyszła… Święta Kinga  🙂 Przepis na sernik Świętej Kingi, pochodzi z książki „Benedyktyńskie smaki i smaczki – sekrety w kuchni opactwa w Tyńcu” z której skorzystam pewnie jeszcze nie raz. Sernik, na kruchym spodzie, jest dość mokry, ale zarazem lekki. Polecam, wprowadziłam tylko jedną modyfikację – benedyktyni w przepisie poszaleli trochę z jajkami, spokojnie wystarczy 9.
Sernik Świętej Kingi
Składniki:
1 kg tłustego białego sera
15 jajek (dałam 9)
35 dag cukru
6 dag masła
12 dag rodzynek
posiekana laska wanilii

ciasto:
25 dag mąki
12 dag masła
6 dag cukru
2 żółtka
skórka otarta z cytryny

Sposób wykonania:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Ser zmielić lub przetrzeć przez sito. dodać cukier i stale ucierając, dodawać po jednym żółtku. Wlać roztopione i przestudzone masło. Na koniec dodać ubitą na sztywno  pianę oraz rodzynki i posiekaną wanilię. Lekko wymieszać. Rozwałkować ciasto i wyłożyć nim dużą płaską blachę posmarowaną masłem i posypaną mąką. Na powierzchni ciasta rozłożyć masę serową i wygładzić. Wstawić do piekarnika o temperaturze 180oC na ok. godzinę.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *