Zwyczajne, proste, pachnące letnim lasem. Lepiłam je przez prawie pół dnia, ale warto było! Z przepisu babci, mamy a od dziś również mojego 🙂
Składniki:
pierogi
2 i 1 szklanki mąki
1 jajko
ok. szklankę gorącej wody
sól
nadzienie:
1/2 kg jagód(przebranych i umytych)
2 łyżki maki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z solą, wbić jajko i dolewać gorącą wodę takiej ilości by uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (ma być gładkie i elastyczne, wolniejsze niż na makaron). Wałkować cienko i wykrawać szklanką koła, układać 1-2 łyżeczki jagód wymieszanych z mąką ziemniaczaną. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać ze śmietaną i cukrem.
Smacznego!