Pierogi z jagodami

Zwyczajne, proste, pachnące letnim lasem. Lepiłam je przez prawie pół dnia, ale warto było! Z przepisu babci, mamy a od dziś również mojego 🙂

Pierogi

Składniki:
pierogi
2 i 1 szklanki mąki
1 jajko
ok. szklankę gorącej wody
sól

nadzienie:
1/2 kg jagód(przebranych i umytych)
2 łyżki maki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z solą, wbić jajko i dolewać gorącą wodę takiej ilości by uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (ma być  gładkie i elastyczne, wolniejsze niż na makaron). Wałkować  cienko i wykrawać szklanką koła, układać 1-2 łyżeczki jagód wymieszanych z mąką ziemniaczaną. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać ze śmietaną i cukrem.

Pierogi

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *