Mini ptysie truskawkowe

Mini Ptysie

Urodziny Taty były świetną okazją do wypróbowania przepisu Dorotus, który chodził za mną od kiedy widziałam pierwszą w tym sezonie truskawkę. Przepis jest świetny! Łatwy lekki i przyjemny. Jedyne zastrzeżenie mam do tego, że śmietana bardzo szybko traciła kształty, ale sądzę że wszystkiemu winne są 32oC z którymi nawet z pomocą lodówki trudno sobie poradzić.

Zdecydowanie polecam ten przepis, proponuję zrobić z podwójnej porcji, ponieważ ptysiaki są tak przepyszne, że mają niewyjaśnioną tendecję do znikania.

Mini Ptysie

Ciasto parzone na około 30 sztuk:
1 szklanka wody
125 g masła lub margaryny
1 szklanka mąki pszennej
4 nieduże jajka

W rondelku zagotować wodę z masłem. Na gotującą wodę wsypać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, ucierając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe, gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawić do całkowitego ostudzenia (jest to bardzo ważne, inaczej  ptysie nie urosną w piekarniku). Po tym czasie zmiksować z jajkami (mikserem ze spiralnymi końcówkami) lub utrzeć drewnianą łyżką.

Masę wyciskać na blaszkę za pomocą szprycy bądź rękawa cukierniczego, z ozdobną lub grubą okrągłą końcówką. Można również wyłożyć łyżką. Pozostawiać 1,5 cm odstępy między ciastkami.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 30 minut. Ostudzić na kratce, przekroić na 2 części.

Krem śmietankowo – truskawkowy:
450 g śmietany kremówki 36%
150 g truskawek, odszypułkowanych
około 2 łyżek cukru (lub więcej/mniej, w zależności od słodkości truskawek, pamiętając jednak, że cukier jest również w galaretce)
2 łyżki galaretki truskawkowej rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody (1/5 szklanki)

Truskawki zmiksować z cukrem przy pomocy blendera na sos. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną masę, powoli dodawać zmiksowane truskawki, cały czas miksując. Dodać przestudzoną galaretkę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, zmiksować.

Masę włożyć na chwilę do lodówki. Po lekkim stężeniu nadziewać ptysie. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Mini Ptysie

 

Ptysie Szampan

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *