Ciasteczka z masłem orzechowym

Dlaczego zabójcze? Bo zabójczo smakuje w nich masło orzechowe! Jakiś czas temu, w Lidlu był tydzień amerykański. Pierwszego dnia z samego rana pobiegłam zapolować na orzechy pecan (w swoim czasie pojawią się na blogu) i cudem udało mi się złapać ostatnią paczkę. Obok stało masło orzechowe i bez większego zastanowienia porwałam dwa słoiki. Jednego już nie ma (jego zniknięcie nie jest związane z żadnym kulinarnym wyczynem – po prostu smakowało 🙂  Drugi czekał, aż znajdę odpowiedni przepis. Nie pierwszy i nie ostatni raz, inspirację znalazłam u Dorotus. Wśród komentarzy znalazł się pomysł na spłaszczanie ich tłuczkiem do mięsa. Nie mogłam sobie odmówić!

Ciasteczka z masłem orzechowym

Składniki:
– pół szklanki cukru
– pół szklanki jasnego brązowego cukru (niestety nie miałam, więc dodałam zwykły)
– pół łyżeczki soli
– 115 g masła lub margaryny
– 115 g masła orzechowego typy ‚crunchy’
– 1 jajko
– pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
– 1 szklanka mąki
– pół łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób wykonania:
Cukry wymieszać, dodać sól, masło, zmiksować, aż mikstura będzie lekka i kremowa. Wbić jajko, dodać wanilię i zmiksować. Mąkę wymieszać z sodą, zmiksować z resztą ciasta.

Z masy formować kulki, rękoma oprószonymi mąką (masa się bardzo klei). Kulki powinny być mniejsze niż orzech włoski, ponieważ ciastka podczas pieczenia bardzo rosną. Kulki układać na blaszce w dużych odstępach, spłaszczać widelcem, nadając im wzorek ‚w kratkę’. (Ja, tak jak wspomniałam wcześniej, wzorek robiłam tłuczkiem do mięsa!)

Piec około 5 – 7 minut w temperaturze 200oC. Odczekać chwilę przed ściągnięciem z blachy (będą bardzo miękkie i muszą stwardnieć). Studzić dalej na kratce.

Ciasteczka z masłem orzechowym

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *