Trochę inna wersja tego przepisu, tym razem w jesiennej żurawiono-orzechowej odsłonie.
Składniki:
3 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka cukru
2/3 szklanki owocowej maślanki (może być jogurt)
4 jajka
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki otrąb
Dodatkowo:
1 i 1/2 szklanki świeżej żurawiny
3/4 szklanki orzechów włoskich
garść cukru
Kruszonka:
10 dkg mąki
5 dkg masła
5 dkg cukru pudru
Sposób wykonania:
Składniki kruszonki zagnieść palcami. Jajka zmiksować z cukrem w mikserze, dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać. Dołożyć orzechy, żurawinę (garść zostawić do obsypania ciasta) i wymieszać delikatnie łyżką. Przełożyć do formy wyłożonej papierem i obsypać ciasto cukrem (dodatkowy cukier przełamie kwaśny smak żurawiny). Na górze rozsypać kruszonkę i garść żurawiny dla koloru. Piec ok.35 minut w temperaturze 180oC.