Mufinki marchewkowo-owsiane pod pierzynką z twarożku

Marchewkowo-owsiane mufinki bez grama mąki z sezonową żurawiną, przykryte puchatym, kremowym serkiem o smaku cytrynowo-miodowym. Idealne na jesienny wieczór, gdy za oknem prószy pierwszy śnieg.

Mufinki_marchewkowo_owsiane_z_zurawina_serkiem_i_orzechami

Składniki:
3 szklanki marchwi startej na grubych oczkach
1,5 szklanki płatków owsianych
3 łyżki miodu
3 jajka
3 łyżki oleju
0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
0,5 szklanki świeżej żurawiny
2 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki kardamonu
odrobina gałki muszkatołowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
serek typu philadelphia
kilka kropel soku z cytryny
12 kulek świeżej żurawiny
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki miodu

 

Sposób Wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać dużą łyżką. Nakładać do foremki na mufinki, wyłożonej papilotkami. Do każdej włożyć kilka świeżych żurawin. Piec w temperaturze 180oC ok. 40 minut.

Serek przełożyć do miseczki, wymieszać dokładnie z miodem i sokiem z cytryny. Wykładać łyżką na przestudzone mufinki, na każdej układać żurawinę i posiekane orzechy.

Przechowywać w lodówce. Najlepiej smakują schłodzone przez kilka godzin.

Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *