Kwaśny smak rabarbaru, złamany słodziutką kruszonką – najlepsze jeszcze gorące prosto z piekarnika, kiedy gorący rabarbar paruje, a ciasto jeszcze rozparzone uparcie trzyma się papilotki! Ostatecznie można też poczekać aż wystygną i posypać je cukrem pudrem 😉 Polecam!
Składniki:
2 szklanki mąki
1/4 szklanki otrąb pszennych
1/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju
Szklanka drobno pokrojonego rabarbaru.
Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”
Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać rabarbar. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.
Smacznego!