Wyjątkowy przepis na gruszkowe Muffiny na bogato. Mocno czekoladowy smak ciasta z soczysta gruszką, przełamany słonym kawałkiem sera i oblany czekoladą. Poezja smaków. Przepis znalazłam na tej stronie i cytuję go za autorka. W swojej wersji zamieniłam roquefort na Gorgonzolę i podwoiłam porcję. Wyszło pysznie – Polecam!
Składniki:
100 g czekolady
1 gruszka (po obraniu i pokrojeniu w kostkę – 125 g)
25 g łuskanych orzechów włoskich
50 g sera roquefort
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru demerara
szczypta soli
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko
100 ml jogurtu naturalnego
55 ml oleju
50 g czekolady do polania
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół (bez nawiewu). Przygotować formę do muffin. Gruszkę obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Ser pokroić na 6 słupków. Przygotować dwie miski. w jednej: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem i solą, w drugiej: wymieszać roztrzepane jajko, olej, jogurt oraz stopioną i ostudzoną czekoladę.
Do miski ze składnikami mokrymi włożyć pokrojoną gruszkę i orzechy, zasypać składnikami suchymi i delikatnie wymieszać – tylko do połączenia składników i wchłonięcia płynu przez mąkę. Ponieważ czekolada zacznie tężeć, czynność wykonać szybko. Ciasto nałożyć do foremek przy pomocy łyżki (jest gęste). W środek każdej babeczki wcisnąć słupek sera. Włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę, a następnie wyłożyć na paterę. Polać z wierzchu stopioną czekoladą.
Smacznego!