Szybka sezonowa sałatka na lekką kolację. Prawie bez kosztowa 😉 Poza serem i oliwkami wszystko wyhodowane własnoręcznie.
Składniki:
kilka plastrów sera typu bałkańskiego
kilka oliwek
kilka pomidorków koktajlowych
garść sałaty
garść świeżej bazylii
kilka łodyg cebuli siedmiolatki
sos:
dwie łyżki oliwy z oliwek
dwie łyżki wody
sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie
szczypta cukru
parę kropel octu
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki dokładnie umyć. Na talerzu ułożyć sałatę. Pomidorki przekroić na połówki i ułożyć z nich warstwę. Następnie na górze ułożyć pokrojony drobno ser, posypać listkami bazylii. Oliwki pokroić w cienkie krążki, ułożyć na sałatce. Na końcu posiekać cebulkę, obsypać całość. Wszystkie składniki sosu wymieszać, skropić sałatkę. Podawać natychmiast.
Smacznego!
… a następne pomidorki już dojrzewają na krzaczkach 🙂