Ciasto owsiane z rabarbarem

Pyszne ciasto owsiane a przypadkiem wyszło na to, że podąża za modą bo i bez mąki pszennej i z sezonowym rabarbarem. Ma jedna wadę, znika zanim jeszcze ostygnie. Inspirowane tym przepisem. Bardzo Wam polecam jako ciekawą odmianę!



Składniki:
2 duże kawałki rabarbaru pokrojone w drobną kostkę
130g oleju
150g cukru
2 jajka
250g mąki owsianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

  
Składniki na kruszonkę:
kilka łyżek oleju
kilka łyżek cukru
kilka łyżek płatków owsianych
kilka łyżek mąki owsianej

 

Sposób wykonania:

Olej utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać jajka. Następnie dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, na wierzchu rozsypać rabarbar. Składniki kruszonki wymieszać, rozetrzeć drobno palcami. Posypać rabarbar.  Piec 45 minut w temperaturze 200oC – do suchego patyczka. Spróbować poczekać aż wystygnie 🙂

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *