Wiosenne ciasto kokosowo-ananasowe

Szybkie, smaczne, orzeźwiające – wiosenne żółciutkie ciasto kokosowe. Polecam 🙂

ciasto wiosenne kokosowo-ananasowe

składniki na biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka  proszku do pieczenia
szczypta soli

składniki na krem:
1 mleko skondensowane (kartonik 350g)
śmietana kremówka (200g)
2 szklanki wiórek kokosowych
1 drobno pokrojony ananas z puszki
 
składniki na galaretkę:
sok z puszki ananasa
3 łyżeczki żelatyny
galaretka cytrynowa

dodatkowo: wiśnie kandyzowane

Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz mąki wymieszane z proszkiem. Delikatnie wymieszać, piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mleko skondensowane i wiórki, odstawić do lodówki do stężenia, aż powstanie gęsta masa.
Sok z ananasa wymieszać z rozpuszczoną w odrobinie wrzątku żelatyną. W osobnym naczyniu przygotować galaretkę cytrynową z połowy wody według przepisu na opakowaniu. Obie galaretki po rozuszczeniu wymieszać.

Na wystudzonym biszkopcie rozsmarować masę kokosową. Ułożyć ozdoby, zalać galaretką, odstawić do stężenia.

Smacznego!

ciasto wiosenne kokosowo-ananasowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *