Ze specjalną dedykacją dla moich Gofrowych Kolegów 🙂 Wersja świąteczna naszych gofrów.
Do dotychczasowego przepisu dodałam dwie łyżeczki kakao i 2 łyżeczki przyprawy do piernika.
Smakują pysznie, czekoladowo-piernikowo. W sam raz na przedświąteczną przekąskę.
Składniki:
125 g oleju
250 g mąki pszennej
ok. 180-190 ml wody
2 duże jajka
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki kakao
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
dodatkowo:
śmietana kremówka
kakao do ozdoby
kandyzowana skórka pomarańczowa
Sposób wykonania:
Wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać całość (można trzepaczką) do uzyskania konsystencji śmietany. Łyżką wazową nabierać porcję i nakładać na gofrownice, dociskać 10 sekund, i smażyć aż ładnie odejdą.
Studzić na kratce, ozdobić ubitą z odrobiną cukru pudru śmietaną i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Smacznego!
Przepis dodaję do Festiwalu Pierniczków Majanki 🙂