Jesień, jeszcze ciepła, przyjemna kolorowa, żurawinowa 😉 Żurawina lubi twarożek, więc szukałam inspiracji na jakieś ciekawe połączenie. Znalazłam u Dorotus, ale zwiększyłam proporcje i upiekłam ciasto zamiast muffinek. Polecam 🙂
Składniki na dużą blaszkę:
200 g twarożku (dowolnego)
340 g drobnego cukru do wypieków + 25 g cukru + 25 g cukru
360 g świeżej lub mrożonej żurawiny
400 g mąki pszennej
szczypta soli
4 łyżeczki proszku do pieczenia
4 duże jajka
150 ml oleju słonecznikowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanillii
4 łyżki mleka (niekoniecznie, tylko jeśli masa będzie bardzo gęsta)
Sposób wykonania:
Twarożek dokładnie rozetrzeć z 25 g cukru, odstawić.
Żurawinę wymieszać z 25 g cukru w małym rondelku. Podgrzewać, mieszając, do momentu gdy żurawina zacznie pękać. Odstawić i ostudzić.
Do miski wsypać mąkę, proszek, szczyptę soli, resztę cukru, dodać jajka, wanilię, olej, przestudzoną żurawinę. Wymieszać szybko i niedokładnie – ciasto może pozostać z grudkami. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać 1-2 łyżki mleka.
Foremkę wyłożyć papierem, wyłożyć równo ciasto. Z twarożku zrobić kleksy na cieście.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!