Szybkie jesienne ciasto, które można zrobić nie mając nawet jajek 🙂 Do tego bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi powideł, gruszek i cynamonu. Pyszne do popołudniowej jesiennej kawy.
Składniki:
3 szklanki mąki
1szklanka cukru
5 łyżek kakao
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 szklanki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
1,5 szklanki maślanki
kilka łyżek powideł śliwkowych
2 obrane i pokrojone w kostkę gruszki
Kruszonka:
10 dkg mąki
5 dkg masła
5 dkg cukru pudru
Sposób wykonania:
Składniki kruszonki zagnieść palcami. Suche i mokre składniki wymieszać w osobnych naczyniach, połączyć. Ciasto wyłożyć do formy (33 x 20 cm). Na górze ciasta delikatnie rozsmarować powidła i rozłożyć pokrojone gruszki. Na koniec posypać kruszonką. Piec ok. 30 minut w 180°C, do suchego patyczka.
Smacznego!