Jesienne ciasto bez jajek z gruszką i powidłami

Szybkie jesienne ciasto,  które można zrobić nie mając nawet jajek 🙂 Do tego bardzo aromatyczne dzięki dodatkowi powideł, gruszek i cynamonu. Pyszne do popołudniowej jesiennej kawy.

Jesienne ciasto bez jajek z gruszką i powidłami

Składniki:
3 szklanki mąki
1szklanka cukru
5 łyżek kakao
3 płaskie łyżeczki sody
1/2 szklanki oleju
1 łyżka octu jabłkowego
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki cynamonu
1,5 szklanki maślanki
kilka łyżek powideł śliwkowych
2 obrane i pokrojone w kostkę gruszki

Kruszonka:
10 dkg mąki
5 dkg masła
5 dkg cukru pudru

Sposób wykonania:
Składniki kruszonki zagnieść palcami. Suche i mokre składniki wymieszać w osobnych naczyniach, połączyć. Ciasto wyłożyć do formy (33 x 20 cm). Na górze ciasta delikatnie rozsmarować powidła i rozłożyć pokrojone gruszki. Na koniec posypać kruszonką. Piec ok. 30 minut w 180°C, do suchego patyczka.

Smacznego!

Jesienne ciasto bez jajek z gruszką i powidłami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *