Kolejne wspaniale wilgotne jesienne ciasto! Jest jeszcze smaczniejsze niż się spodziewałam. Mocno kakaowy spód, przełamany słodyczą aromatycznego dyniowego kremu. Pyszności!
Składniki:
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki przyprawy korzennej do pierników
3 łyżki kakao
5 łyżeczek proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
4 jajka
1 jogurt naturalny
3/4 szklanki oleju
3 łyżki rumu
2 szklanki puree z dyni
Składniki na krem:
4x 250ml serka mascarpone
1 szklanka puree z dyni
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki rumu
3 łyżki cukru pudru
1/2 kostki masła
Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem dodać mus i serek macarpone, doprawić rumem i cynamonem.
Jajka miksować z cukrem, dodać olej, połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jogurt i resztę mąki, sól, kakao, przyprawę korzenną, sodę. Miksować do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszać puree dyniowe i rum. Ciasto wyłożyć do dużej blachy (24×28 cm). Piec w temperaturze 180oC około 40 minut. Moje ciasto upiekło się z „górka”. Dla urody całego ciasta warto górkę skroić – jakoś natychmiast zniknęła :). Po wystudzeniu posmarować grubo kremem i oprószyć cynamonem.
Smacznego!